27. januar 2023
Alle nyheterHvordan går det med nyttårsforsettene?
Er nyttårsforsettene dine for 2023 å trene mer, spise sunnere, og gå ned i vekt?
Da er du ikke alene! Dette er nemlig de mest populære nyttårsforsettene, og over en million nordmenn har et ønske om å trene mer og/ eller gå ned i vekt.
Du som startet januar med nytt medlemskap på treningssenteret og trening hver dag. Du som kvittet deg med alt av sjokolade, godteri og alkohol, og i stedet fylte opp kjøleskapet med grønnsaker, frø og bær. Hvordan går det med deg? Nå mot slutten av januar er da de fleste gir opp nyttårsforsettene, og går tilbake til sine gamle vaner. Studier viser at over 80% mislykkes, og at nå mot slutten av januar er det kun 25% som fortsatt jobber mot målene sine.
Hvis du er en av de som sliter eller allerede har gitt opp, så har vi i denne artikkelen noen tips til hva du kan gjøre for å komme back on track, og hvordan du kan unngå å gjøre samme feilen neste gang.
Konkretiser nyttårsforsettene dine:
Det å trene mer og spise mindre er målsetninger som både er vanskelig å vite når man har nådd, og som er lite tydelige. Gå igjennom nyttårsforsettene du har satt deg, og konkretiser målsetningene dine. SMART mål er fint å bruke, og målene du har satt deg bør være: Spesifikke, Målbare, Attraktive, Realistiske og Tidsbestemte. I tillegg kan det hjelpe å dele inn og bryte ned målene dine til flere mindre mål som du når underveis på vei mot hovedmålet ditt. Dette gjør det hele mer overkommelig og du vil kjenne på mestring underveis.
Dersom du synes det er vanskelig å sette deg gode målsetninger og lage en plan for hvordan du skal nå nyttårsforsettene dine innen trening og kosthold, så tilbyr vi både kostholdsveiledning og personlig trening med tett oppfølging. Mer info om dette finner du under tjenester på nettsiden vår.
Start en ny vane:
Det er større sjans for å lykkes når du starter en ny vane eller erstatter en vane, enn det er å slutte med noe. Kanskje du kan omformulere nyttårsforsettene dine slik at det blir lettere å gjennomføre de.
I stedet for å ha som nyttårsforsett å slutte med å spise godteri, så kan du omformulere det til at du skal bytte ut godteri i hverdagene med sunnere alternativer som frukt, bær og grønnsaker. Det kan for eksempel være fruktsalat med sukkerfri vaniljesaus, grønnsaker med kesamdip, eller muffins laget med havregryn og banan.
Del nyttårsforsettene dine:
Fortell venner og familie om nyttårsforsettene dine, så kan de hjelpe til med å holde deg ansvarlig for å nå målene dine. I tillegg kan de bidra med støtte og motivasjon dersom du sliter. Det er også enklere dersom de vet om det med tanke på å ta hensyn til og inkludere den nye livsstilen din. For eksempel hvis du har et mål om å spise sunnere, så kan de hjelpe med å tilrettelegge ved at når du blir bedt på middag, så er det sunn mat på menyen.
Det er lettere å holde avtaler man gjør med andre enn avtaler med seg selv, så dersom du har et mål om å trene oftere, så lag deg en ukentlig treningsavtale med en venn så blir det lettere for dere begge å møte opp til trening.
Ting tar tid:
Sett ned forventningene dine til et realistisk nivå, og husk at ting tar tid, og spesielt det å lage seg nye vaner. Gode resultater og varige endringer krever at du gjør jobben uke etter uke, og fortsetter med gode valg over tid. Lykke til med nyttårsforsettene, vi heier på deg!