07. mars 2023

Alle nyheter

Hvordan og hvorfor variere treningen?

Du har sikkert lagt merke til at vi på timeplanen vår tilbyr flere ulike timer, og du har muligheten til å bli med på alt fra rolig yin yoga timer til eksplosive HIIT timer.

Du har kanskje hørt at det er lurt å variere treningen? Men hvordan gjør man egentlig det, og hvorfor? Svarene på dette gir vi deg nedenfor.

 

Det er ulike måter å variere treningen på, og du trenger ikke nødvendigvis å begynne med en ny type trening for å skape variasjon. Variasjon kan nemlig også være å bytte ut noen øvelser med nye, eller endre på antall repetisjoner, sett, pauser og intensitet.

 

Dersom du er en av de som går på de samme timene og/ eller følger det samme programmet uke etter uke, og kjenner at både fremgangen stopper opp og at du begynner å bli lei av treningen, så kan variasjon, og det å prøve en ny time være akkurat det du trenger for å både få opp motivasjonen og komme over platået du står fast på sånn at du kan fortsette med videre fin fremgang mot målsetningene dine.

 

Skadeforebyggende

Det å trene variert virker skadeforebyggende, utviklende og det kan øke din fysiske kapasitet. Dersom du trener veldig ensidig, har du økt risiko for å pådra deg belastningsskader. Denne typen skade oppstår ofte ved repetitive bevegelser over tid.  Med variasjon i treningen vil du inkludere flere muskelgrupper, få inn andre bevegelsesmønstre, samt trene i ulike plan, noe som virker skadeforebyggende og som tillater kroppen å restituere enkelte muskelgrupper samtidig som du får trent andre muskelgrupper.

 

Nye utfordringer & motivasjon

Dersom du alltid gjør det samme på trening er det lett å havne i komfortsonen og at du gjennomfører økten ved rutine. Da stopper gjerne fremgangen også opp. Ved å variere treningen ved å enten få inn nye øvelser eller prøve deg på en gruppetime du ikke har testet før, så får du utfordret seg selv mer og du kommer ut av den vante komfortsonen. I tillegg kan det hende du møter noen nye treningsvenner og får deg noe nye opplevelser samtidig.

 

Det er som nevnt flere måter å variere treningen på:

 

Øk vektene eller vanskelighetsgraden

Dersom du alltid trener med samme vekter og samme antall repetisjoner er det veldig lite som skjer med fremgangen. Endringene trenger ikke være store, men å legge på ett kg eller en repetisjon ekstra fra økt til økt vil gjøre at du presser deg mer, kommer ut av komfortsonen og skaper progresjon i treningen din. Det kan også være at du går fra komfortable push-ups på knærne til at du prøver deg på push-ups på tærne.

 

Tren på ulike kvaliteter

En annen måte å skape variasjon i treningen er å trene på ulike kvaliteter, og her kan du variere med eksplosiv styrketrening, utholdenhetstrening, bevegelighet, koordinasjon, og balanse. For eksempel dersom du bare trener rolig langkjøring på løping, så legg inn en økt med styrketrening for bein og kjerne som trener støttemuskulaturen som gjør deg til en bedre løper.

 

 

 

 

Tren med ulik intensitet

En annen måte å variere treningen på er å variere intensiteten. Intensive økter i en kombinasjon med økter med lavere intensitet gir fin variasjon i treningen. Dersom alle øktene dine er intensive stiller det høyere krav til restitusjon, så å også legge inn økter med lavere intensitet gjør at du kan trene hyppigere enn hvis du kun har veldig intensive økter. Å variere intensiteten er også positivt for variabiliteten i type muskelfibre du bygger.

 

Tren funksjonelt

Dersom du enda ikke helt vet hvor du skal starte med å skape variasjon i treningen, så er det smart og tenkte på at treningen man gjør skal være funksjonell. Funksjonell trening vil si bevegelser som ligner de man gjør i hverdagen, som gjør deg bedre rustet til å håndtere hverdagslige gjøremål, og som kan bidra til å holde deg skadefri. Hva vi mener med funksjonell trening er øvelser som styrker stabilitet og bevegelighet, og som styrker samspillet i kroppen. Eksempler på funksjonelle øvelser er f.eks. knebøy som er en bevegelse der man «setter seg ned og reiser seg opp». Den er funksjonell ved at den ligner når man setter seg ned på en stol og står opp igjen. Utfall vil styrke balanse og koordinasjon, noe som spesielt er viktig jo eldre man blir. Markløft er funksjonell i og med at den kan overføres til det å løfte opp tunge ting. I tillegg til at man blir obs på hvilken teknikk som er riktig for å løfte noe tungt ved markløft får man inn bevegelsesmønsteret og bygger seg opp til å kunne løfte tunge ting opp fra bakken. f.eks. hvis du skal ommøblere eller flytte og er nødt til å løfte og bære tunge ting.

 

Som du nå har lært, så har variasjon i treningen har mange fordeler. Men husk på at det aller viktigste er at du finner en treningsform som du trives med, at det gir deg treningsglede, mestringsfølelse og endorfiner, og at det er noe som du har lyst til å gjøre uke etter uke. God trening!

 

 

 

 

 

 

Se live timer i vår timeplan

Se timeplan