21. desember 2022

Alle nyheter

Til deg som vil kose deg i jula, men samtidig passe vekta

Mange forbinder jul med samhold, fritid, familie, god mat og kos.

Dette betyr gjerne at vi spiser mer enn vanlig, og for deg som allerede passer på kostholdet og ønsker å gå ned i vekt eller holde vekta, kan både jul og romjul være ekstra utfordrende.

 

Selv om du følger en kostholdsplan eller er på diett, så skal det være rom for litt ekstra kos i julen, men det er viktig å gjøre det beste ut av det og ikke ta helt av i kakefatet.

 

Det kan være utfordrende å skulle gå ned i vekt i julen uten at det går utover humøret og de andre rundt deg, men det er fullt mulig og overkommelig å holde vekten stabil og ikke gå opp. Nedenfor har vi listet noen tips som kan gjøre det litt enklere for deg.

 

Start dagen bra

En god og næringsrik frokost setter standarden og gir deg en god start på dagen. Velg mat som metter godt og lenge og som gir deg langvarig energi.

Mat rik på protein og fiber gjør dette, og dersom du er mett og god vil du automatisk småspise mindre.

 

Fokus på aktivitet

Fridager gir rom for mer aktivitet. Utnytt dagene og få inn både dagslys og aktivitet. Legg inn en ekstra treningsøkt eller gå en tur til fots eller på ski dersom forholdene ligger til rette for det. Lek med barna ute er også en fin måte å få inn ekstra aktivitet på.

Med høyere aktivitetsnivå enn normalt, har man rom for noe ekstra mat uten å komme over i et kalorioverskudd. Fysisk aktivitet gjør også at man føler seg freshere og får økt energinivå.

 

 

Unngå kalorifeller

Vært litt smart med hva du velger av julemat.

Stress ned, nyt maten og tygg godt. Bruk vann som tørstedrikk og begrens kaloririk drikke. Kjenn etter metthetsfølelsen og stopp å spise når du er mett. Spis grønnsaker til hvert måltid og bytt ut litt av julekakene med frukt som f.eks. klementiner som ofte er veldig gode i julen.

 

 

Ikke tenkt «alt eller ingenting»

Husk at julen varer bare en uke, og at du fint kan kose deg litt ekstra til et par måltider uten at det trenger å ødelegge altfor mye.

Du trenger likevel ikke å stappe i deg alt du kommer over i julen, det går helt fint å spise normale mengder mat til man er passe mett, og ikke ta av helt i kakefatet selv om du skal kose deg litt ekstra.

Spis fornuftige mengder og ikke overdriv inntaket av det ene eller andre bare for det er jul.

 

Ikke få panikk dersom vekta viser noen kg ekstra.

Julemat er gjerne fet, salt og søt mat, og noe annet enn hva du spiser til vanlig. Det er typisk mat som gjør at man holder ekstra på vann. Dersom du har en vane med å veie deg og du ser at vekten plutselig er opp et par kg på bare en uke, så er det ingen grunn til panikk. Du holder mest sannsynlig på ekstra vann på grunn av julematen.

Husk at det skal 7000 kalorier i overskudd til for å gå opp ett kg-fett, noe som er utfordrende å få til på bare en uke hvis man er litt oppmerksom på matinntaket.

 

 

Kom rett tilbake til rutiner

Når julen er ferdig og man har fått smaken på den gode julematen kan det kjennes ekstra vanskelig å komme tilbake inn i gode rutiner for kosthold og trening. Søt suget er gjerne tilbake og det frister mer enn vanlig med mat med høyt innhold av fett og sukker.  Vær litt ekstra streng de to første ukene etter jul, så kommer du rett tilbake i gode rutiner.

 

Ikke bebreid deg selv og unngå skyldfølelse.

Fokuser på å tilbringe tid med personer du er glad i, fine øyeblikk og gode minner i stedet for å gå rundt å føle deg dårlig med masse skyldfølelse. Det er ingen krise å gå opp et kilo eller to, for de kan man alltids gå ned igjen. Nyt fridagene, også ønsker vi i STØL deg en riktig god jul! 

Se live timer i vår timeplan

Se timeplan