30. juni 2022

Alle nyheter

Tips mot søtsug

Søtsug er noe vi alle kan kjenne på innimellom. Dersom du ofte kjenner på søtsug, kan disse tipsene hjelpe deg med å bli kvitt søtsuget en gang for alle.

For det første er det greit å tenke gjennom når søtsuget som regel oppstår for deg. Dersom du ofte kjenner søtsug etter måltider er det gjerne et fall i blodsukkeret som skaper suget etter noe søtt. For denne typen søtsug kan det hjelpe å spise maten litt saktere, tygge godt og drikke vann til maten. Det er også lurt å inkludere langsomme karbohydrater i måltidet i stedet for raske. Dette vil gi deg et mer jevnt blodsukker, og du unngår de store svingingene man får ved høyt inntak av raske karbohydrater.

 

I perioder med lite søvn og mye stress kjenner man gjerne ekstra på søtsug. Både søvnmangel og stress påvirker hormonene våre, som igjen regulerer sult- og metthetsfølelse, samt «liking & wanting», altså hvilken type mat man har lyst på. Prioriter søvn og forsøk å gjøre noe med det som stresser deg, så vil også hormonene stabilisere seg tilbake til normalen og søtsuget vil forsvinne.

 

Søtsug trigges også av vaner, og dersom du ofte tar deg noe søtt til kaffen eller i bilen på vei hjem fra jobb, kan dette bli en vane som gjør at du opplever søtsug til spesifikke tider eller anledninger. Dersom du ønsker å gjøre forandringer her er det lurt å erstatte vanen for søtt med noe annet. Du kan for eksempel bytte ut sjokoladen til kaffen eller «veisnacken» med sunnere alternativer som en frukt, en liten neve nøtter, en tyggis eller sukkerfri drikke.

 

Søtsug kan noen ganger også forveksles med at du faktisk er sulten og at det er tid for et måltid. Spis og drikk regelmessig i løpet av dagen, og pass på at måltidene dine er godt sammensatt med både protein, karbohydrater og fett.

 

Mange opplever søtsug mot kvelden, og da kan en sunn, men søt kveldsmat være løsningen. En smoothiebowl toppet med bær og litt mørk sjokolade, eller proteinrike pannekaker med syltetøy er sunne men samtidig søte alternativer du kan prøve deg på. Sjekk også ut vår Instagram for inspirasjon til sunne oppskrifter.

 

Andre ting som kan hjelpe når søtsuget melder seg er å ta seg en kopp te eller annen sukkerfri drikke, distrahere deg selv i noen minutter ved å f.eks ringe en venn eller støvsuge, pusse tennene eller gå en tur. Det hjelper også veldig på å ikke ha f.eks. sjokolade, godteri og chips tilgjengelig. Ha heller sunne alternativer som frukt og grønt, nøtter eller andre sukkerfrie alternativer tilgjengelig.

Se live timer i vår timeplan

Se timeplan