26. mai 2023

Alle nyheter

Viktigheten av oppvarming før trening

Uansett om du er erfaren eller nybegynner, så er oppvarming en viktig del av treningen. Oppvarming bidrar til at du blir forberedt til økten både fysisk og mentalt, og det kan ha innvirkning på både prestasjon, forebygging av skader og hvordan du føler deg. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvorfor oppvarming er viktig, og hvordan du kan varme opp på best mulig måte for treningen du skal gjennomføre.

Viktigheten av oppvarming

 

  • Oppvarming før trening gjør at kroppstemperaturen øker. En grundig oppvarming bidrar til å øke kroppstemperaturen gradvis, som igjen fører til økt blodsirkulasjon. Dette gjør musklene mer elastiske, øker leddbevegeligheten og forbedrer samspillet mellom musklene og nervesystemet.
  • Du presterer bedre. Oppvarming før trening kan ha en positiv innvirkning på prestasjonen din. Ved å øke blodsirkulasjonen og aktivere musklene forbereder du kroppen på den kommende aktiviteten. Dette kan føre til bedre styrke, fleksibilitet, koordinasjon og reaksjonstid.
  • Det er skadeforebyggende. En god oppvarming kan redusere risikoen for skader. Når muskler og ledd er varme og fleksible er de mindre utsatt for overbelastning og brå bevegelser som kan føre til skader. Oppvarmingen hjelper også med å forberede kroppen på bevegelsesmønstrene som blir utført under treningen.
  • Du blir klar mentalt. Oppvarming har ikke bare fysiske fordeler, det kan også forberede deg mentalt på treningen. Det gir deg tid til å fokusere på målet ditt, og forberede deg på den kommende aktiviteten. Det kan gjøre deg mer konsentrert og øke motivasjonen for trening.

 

 

Som du ser, så er oppvarming viktig for å oppnå optimale resultater og for å holde deg skadefri. Det er viktig å huske på at oppvarmingen bør være tilpasset til den spesifikke aktiviteten du skal gjøre. Start gjerne med generell oppvarming. Generell oppvarming er en lett aktivitet som får kroppen i gang og som øker kroppstemperaturen, som rask gange, lett jogg, eller sykling. Det trenger ikke være mer enn 5 minutter. Deretter er det lurt å gå mer spesifikt med tanke på hva du skal gjøre på økta, og her er dynamisk tøying av spesifikke muskelgrupper fint for å øke mobiliteten og forberede muskler og ledd på den kommende aktiviteten. F.eks et fokus på store muskelgrupper i bein dersom det er bein du skal trene, eller rygg bryst og skuldre dersom du skal trene styrke på overkropp.

 

Uansett om du trener hjemme, ute, eller på treningssenter, så bør oppvarming være en del av treningsrutinen din. Ved å prioritere oppvarming legger du grunnlaget for en trygg og effektiv økt, og legger til rette for at du kan nå treningsmålene dine og samtidig holde deg skadefri. Så ikke skipp oppvarmingen – kroppen din vil takke deg for det!

Se live timer i vår timeplan

Se timeplan